Hortensia snoeien

Het snoeien van hortensia’s kan op verschillende manieren.


Wij zullen u op deze website uitleggen wat de mogelijkheden zijn met de verschillende hortensia’s.

Methode 1

    1.    Bepaal of uw hortensia bloeit op oude takken. Dit is een andere manier om te zeggen dat je hortensia’s nieuwe voorjaarsbloemen produceren op de knoppen van vorig jaar.
Hortensia’s met deze eigenschap hebben de neiging om in het begin van de zomer te bloeien en de bloemen gaan dan halverwege de zomer dood.
Op dit punt begint de struik met de productie van de knoppen die het volgende jaar zullen bloeien. Hortensia’s die op oude takken bloeien zijn onder andere de volgende:

        Grootbladige, Mopleaf- of Lacecap-hortensia’s (Hydrangea macrophylla en H. serrata)

        Eikenblad hortensia’s (H. quercifolia)

    2.    Snoei vlak na de bloeiende piek. Omdat deze soorten hortensia’s al snel na de bloei in de nazomer en vroege herfst knoppen gaan produceren.
Het is essentieel om ze te snoeien op het moment dat de bloei begint te vervagen in het midden van de zomer.
Op deze manier kunt u de struik knippen voordat hij de toppen begint te produceren die volgend jaar in bloemen zullen veranderen.
Hoe langer u wacht hoe waarschijnlijker het is dat je een deel van de groei van volgend jaar zult afknippen.

 Als u dit heeft gemist, wacht dan tot volgend jaar om de hortensia te snoeien.
De hortensia’s hoeven niet elk jaar gesnoeid te worden, dus het zal geen probleem zijn om te wachten.
 Als u met de vorm van uw hortensia’s ongelukkig bent, kunt u doorgaan met snoeien.
Probeer dit wel zo goed mogelijk te doen anders heeft u volgend jaar kans op niet goed bloeiende hortensia.

    3.    Verwijder oude bloemen direct nadat ze zijn uitgebloeid, gebruik hiervoor een handschaar om de bloemen te knippen.
Doe dit door de bloem te klemmen net onder de kop aan de uiteinden van de stelen.
Dit zal het uiterlijk van de hortensia’s tijdens de bloeiperiode ten goede komen.
U kunt ook dode of stervende stelen op dit moment verwijderen snijd ze aan het begin weg.

    4.    Verwijder de oudste stelen wanneer een hortensia enkele jaren oud is.
Deze zal namelijk minder bloemen gaan produceren. U kunt de verse groei bevorderen door enkele van de oudere stelen – 1/3 van de stelen te verwijderen. Voor dikkere stelen heeft u misschien een takkenschaar nodig om ze te knippen. Knip deze oudere stelen op de grond.

    5.    Snoei de hortensia’s om ze te verkleinen. Als je hortensia vrij groot zijn geworden kun je hem in juni of juli (net na de bloeiperiode) snoeien om hem een beetje onder controle te houden.
Snoei de stelen met 1/3 terug naar de dichtstbijzijnde knop.
In de meeste gevallen zullen hortensia’s vrij snel terugroeien, zodat de kleinere maat mooi zal bloeien. Dit type snoeien is niet nodig voor de gezondheid van de plant.
Doe het alleen als je hortensia te veel ruimte inneemt. Bij het planten van nieuwe hortensia’s is het goed om een plek te kiezen waar ze vrij kunnen groeien.

Eindeloze zomer hortensia’s zijn een uitzondering op de regel. Deze soort is onderhoudsvriendelijker dan andere hortensia’s en kan in elk seizoen gesnoeid worden er is geen “verkeerd moment”.
Hortensia’s kunnen voornamelijk met rust gelaten worden tot ze volgroeid zijn.

Methode 2

Snoei hortensia’s die bloeien op nieuwe takken

    1.    Bepaal of uw hortensia bloeit op nieuwe takken. Deze hortensiarassen produceren elk voorjaar een nieuwe groei en bloeien dan later in de zomer uit. Ze bloeien meestal later dan hortensia’s die op oude takken bloeien.
Dit omdat nieuwe takken extra moeten produceren die veel tijd nodig hebben om knoppen te creëren. De volgende soorten bloeien op nieuwe takken:

        Panicle hortensia’s (H. paniculata), zoals PeeGee of Limelight.

Deze kunnen worden gesnoeid tot een boomvorm om er een centraal punt in de tuin van te maken.

        Gladde hortensia’s (H. arborescens), zoals Annabelle

    2.    Snoei in de late winter voor het begin van de knopgeneratie. Omdat deze soorten hun bloei op nieuwe stengels produceren, wil je ze in de winter snoeien voordat ze beginnen te groeien.
Dit is de beste tijd van het jaar om nieuwe takken te snoeien, maar je kunt ze ook op andere tijdstippen van het jaar snoeien. Je kunt ze niet snoeien voordat ze in het voorjaar en de vroege zomer in bloei komen.

        In de winter kun je alle stelen met 1/3 inkorten. Snoeien op dit moment helpt de struik om grotere, meer opzichtige bloemen te produceren.

        Echter, veel tuinders houden van hun hortensia’s om kleinere bloemen op stevigere stelen te hebben. Als u hier de voorkeur aan geeft, snoeit u in de herfst, zodat de planten sterke takken kunnen groeien voor de bloei.

    3.    Snoei dode stelen en gekruiste takken. Gebruik een handschaar of takkenschaar om dode stelen en takken die gekruist of verstrikt zijn te verwijderen. Hierdoor komt de plant vrij en kan hij beter de lucht in groeien, waardoor wordt de hortensia sterker.

    4.    Laat wat oude groei achter om de plant te ondersteunen zodat deze goed kan groeien. Hortensia’s hebben de neiging om aan de zware kant te zijn.
Dus gepast snoeien met de oude stelen en niet te veel weghalen van de oude stelen.
Laat een goede hoeveelheid van stelen intact, zodat de takken niet onder het gewicht van de bloemen doorzakken.

Hoe plant, groei, knip en verzorg je een Hortensia

Met de mooie bloemen pronken de hortensia’s met een ouderwetse charme die moeilijk te weerstaan is. Erkend voor ongeëvenaard mooie bloemen in de struikwereld. De elegante dames zijn gemakkelijk te kweken, verdragen bijna elke grond en produceren een overvloedige bloei. Kleuren verleiden met helderblauw, levendig roze, ijzig wit, lavendel en rozenbloesem – soms bloeien ze allemaal op één en dezelfde plant!

Hortensia’s zijn uitstekend geschikt voor een breed scala aan tuingebieden, van groepsaanplantingen tot struikbordes en containers.
Er zijn veel rassen in overvloed (elk jaar, zo lijkt het, bieden kwekers van de bloemen ons steeds meer mogelijkheden!), en de verwachtingen van de tuiniers ten aanzien van bloeirijkheid en kleur zijn grenzeloos. Om te weten hoe uw hortensia’s goed zullen groeien, moet u veel aandacht besteden aan de hieronder gedefinieerde soorten. Zodat u weet wat u kunt verwachten als u dat eenmaal weet kunt u mooi hortensia’s laten groeien.

Geniet van deze ode aan het mooie van hortensia’s en leer hieronder hoe je hortensia’s kunt planten en kweken.

Het planten van Hortensia’s

De meeste hortensia’s gedijen op rijke, poreuze, enigszins vochtige bodems. Voeg compost toe om arme grond te verrijken.

Ze geven de voorkeur aan volle zon in de ochtend, met wat schaduw in de middag, maar veel hortensia’s groeien en bloeien in de gedeeltelijke schaduw. Dit geldt in het bijzonder voor de Bigleaf hortensia’s.

Plant in het voorjaar of najaar.

Graaf een gat zo diep als de kluit en 2 tot 3 keer zo breed.

Zet de plant in het gat en vul het half vol met aarde – water – nadat het water is afgevoerd, vult u de rest van het gat met aarde.

Geef goed water.

Plaats meerdere hortensia’s ongeveer 90cm uit elkaar.


Hoe je Hortensia’s uit stekken kunt kweken

Hortensia’s kunnen gemakkelijk worden gekweekt uit stekken. Ze wortelen gemakkelijk en het proces zorgt voor een grote les in vermeerdering. Dit is hoe je het moet doen:

Op een gevestigde hortensia, zoek een tak die nieuw is en die niet bloeit. De nieuwe groei zal lichter van kleur zijn dan de oude groei, en de steel zal minder stijf zijn.

Beweeg vanaf het puntje van de tak 4 tot 5 centimeter naar beneden en maak een horizontale snede. Zorg ervoor dat er minstens 3 tot 4 paar bladeren op uw stek zitten.

Verwijder het onderste paar bladeren uit de snede en snijd ze vlak bij de steel. Wortels groeien gemakkelijker uit deze bladknopen, dus als je het je kunt veroorloven om meer dan één paar bladeren te verwijderen, doe dit dan. Zorg er wel voor dat je minstens 2 paar bladeren aan het uiteinde van de stek bewaart.

Als de resterende bladeren vrij groot zijn, snijd ze dan doormidden en verwijder het uiteinde van de bladeren. Dit voorkomt dat de bladeren de zijkanten van de plastic zak raken die je later over de snede plaatst (om de vochtigheid op peil te houden).

(Optioneel) Stof het bladloze deel van de stengel af met wortelhormonen en een schimmelwerend poeder voor planten (beide verkrijgbaar bij een plaatselijke tuinzaak). Dit bevordert de beworteling en ontmoedigt het rotten.

Bereid een kleine pot voor en vul deze met een vochtige potgrondmix. Plant het stekje in de grond en laat het zakken tot het eerste paar resterende bladeren. Geef licht water om eventuele luchtgaten rond de stengel te verwijderen.

Bedek de hele pot losjes met een plastic zak. Zorg ervoor dat de zak de bladeren van de stek niet raken, anders kunnen de bladeren rotten. (Eetstokjes of iets dergelijks kunnen gebruikt worden om de zak te ondersteunen en van de bladeren af te houden.)

Plaats de pot op een warme plaats die beschut is tegen direct zonlicht en wind.

Controleer je stek om de paar dagen om er zeker van te zijn dat het niet aan het rotten is en geef alleen nog maar water als de bovenste laag van de grond droog is. Met een beetje geluk zou de stek in een paar weken moeten wortelen! (Controleer dit door zachtjes aan het stekje te trekken; als je weerstand voelt, zijn er wortels gevormd.)

 

Hoe je voor een Hortensia moet zorgen

Het eerste jaar of tweede jaar na het planten en tijdens eventuele droogte moet u ervoor zorgen dat de hortensia’s voldoende water krijgen. De bladeren zullen verwelken als de grond te droog is.

Als uw grond rijk is, is het mogelijk dat u de hortensia’s niet hoeft te bemesten. Als uw grond licht of zanderig is, kunt u de planten het beste één keer per jaar in de late winter of het voorjaar voeden. Te veel bemesting stimuleert de bladgroei ten koste van de bloei.

Bedek in de herfst de planten tot een diepte van ten minste 45 centimeter met schorssnippers, bladeren, dennennaalden of stro in de herfst. Als het al mogelijk is, bedek de hele plant, inclusief de punt, door kooien te maken van sneeuwschermen of kippengaas en de kooien losjes te vullen met bladeren. (Gebruik geen esdoornbladeren, omdat deze de neiging hebben om te matten als ze nat zijn en de plant kunnen verstikken).

Hoe je de kleur van Hortensia bloemen kunt veranderen

Het is mogelijk om de kleuren van de bloemen te veranderen, maar natuurlijk niet direct. De kleurcorrectie kan weken-zelfs maanden duren. Wacht tot de plant minstens 2 jaar oud is om hem de tijd te geven om te herstellen van de schok van zijn oorspronkelijke plant. Merk ook op dat het gemakkelijker is om blauwe bloemen te veranderen in roze dan roze naar blauw.

Het is niet elke hortensia die van kleur verandert. De kleur van sommige Bigleaf hortensia’s (H. macrophylla) – met name Mophead en Lacecap soorten – en H. serrata cultivars veranderen van kleur op basis van de pH-waarde van de bodem.

Zure gronden met een pH-waarde van minder dan 5,5 produceren blauwe bloemen; gronden met een pH-waarde van meer dan 5,5 produceren roze bloemen.
Witte bloemen worden niet beïnvloed door de pH-waarde.

Hoe kun je een Hortensia goed snoeien

Veel van de vragen die wij krijgen gaan over het snoeien van een hortensia.
En geen wonder – het is verwarrend, en het hangt allemaal af van de verscheidenheid aan hortensia’s.

Snoeien van gewone hortensia’s

De meest voorkomende hortensiaheester is de Bigleaf variëteit, Hydrangea macrophylla.

Zowel de grootbladige (H. macrophylla) als de eik bladige (H. quercifolia) worden gesnoeid nadat de bloemen in de zomer verbleken.
Deze soorten bloeien op de stengels van het vorige seizoen (“oud hout of ook wel oude takken genoemd”).

De bloemknoppen vormen zich in de nazomer en bloeien daarna het volgende seizoen, dus vermijd snoeien na 1 augustus.

Alleen in de herfst of zeer vroeg in het voorjaar dode takken wegsnoeien.

Om te snoeien, snoeit u één of twee van de oudste stelen tot aan de basis om de vertakking en volheid te bevorderen.

Als de plant oud, verwaarloosd of beschadigd is, snoei dan alle stengels tot aan de basis.
U verliest de bloemen voor het komende seizoen, maar verjongt de plant ook voor de komende jaren.

Het is het beste om de grote Mopheads niet dood te laten bloeien (verwijder verbleekte bloemen); laat ze in de winter staan en snijd ze terug in het vroege voorjaar (naar de eerste gezonde knoppen). Het is prima om de Lacecaps te knippen; snijd ze af tot het tweede paar bladeren onder de bloemknop.

Bij de teelt van H. macrophylla (en H. serrata) variëteiten in de zones 4 en 5 niet snoeien, tenzij dit absoluut noodzakelijk is en doe dit dan direct na de bloei. Anders alleen dode stengel in het voorjaar verwijderen.

Andere hortensia’s snoeien

Panicle (H. paniculata) en (H. arborescens) hortensia’s worden gesnoeid voordat er bloemknoppen worden gevormd.
Deze soorten bloeien op de stengels van het huidige seizoen (“nieuw hout of ook wel nieuwe takken genoemd”).

Snoei in de late winter, wanneer de plant slapend is. Dit betekent dat als de knoppen in de winter dood gaan.
De plant krijgt dan in het voorjaar nieuwe knoppen en die zullen in de bloei komen te staan.

Snoei over het algemeen alleen dode takken en snoei niet om de struik “vorm te geven”.

 

Veel voorkomende Plagen en Ziektes bij Hortensia’s


Grijze schimmel
Slakken
Poederachtige schimmeldauw
Roest
Ringvlekvirus
Bladvlekken

Hoe je gedroogde bloemen kan snijden en bewaren

Gebruik gedroogde hortensiabloemen om een krans of andere decoraties rond het huis te maken:

Snij de bloemhoofdjes door wanneer de bloemen zijn gerijpt en een papierachtige consistentie hebben ontwikkeld.

Verwijder de bladeren van de stelen en hang deze ondersteboven in een warme, droge, donkere, luchtige ruimte.

Wanneer deze volledig droog zijn (meestal binnen een paar weken), bewaar je het op een droge plaats buiten direct zonlicht.

Om de bloemkleur te verbeteren, besprenkel de droge bloemen met verdunde stofverf.

Hoe je Hortensia’s in een boeket kan gebruiken

Plaats de vers gesneden hortensia’s onmiddellijk in koud water om verwelking te voorkomen.

Snij de houtstengels schuin af. Verwijder de onderste bladeren van de stelen.

Schik de stelen in een vaas en plaats ze op een koele plaats.

Controleer dagelijks het water in de vaas en besproei de bloemen met water.

Week de verwelkende bloemen 10 tot 15 minuten in koud water om ze weer tot leven te wekken.

AANBEVOLEN HORTENSIA’S SOORTEN

Er zijn twee hoofdgroepen van hortensia’s:

GROEP 1: PLANTEN DIE BLOEIEN OP NIEUWE GROEI (DE STENGELS VAN DIT JAAR)

De volgende hortensia’s, die in het begin van de zomer hun knoppen vormen bij nieuwe groei, zullen elk jaar betrouwbaar bloeien en hebben geen speciale verzorging nodig.

 (Hydrangea paniculata)

Grandiflora’ is een grote, ouderwetse, ‘Tardiva’, ‘White Moth’ en ‘Pee Wee’ passen in de schaal van kleine tuinen. Limelight’ produceert groene bloemen en groeit tot een hoogte van 180 tot 240 centimeter.

 (H. arborescens)

Kijk voor de cultivars H. arborescens ‘Grandiflora’ en ‘Annabelle’, die in de nazomer veel grote (tot 14 centimeter doorsnede), strakke, symmetrische bloemen produceren.

GROEP 2: PLANTEN DIE BLOEIEN OP OUDE GROEI (STENGELS VAN VORIG JAAR)

Als je in Zone 8 of warmer woont, kies dan planten uit deze groep. Tuiniers in koele klimaatzones vinden veel van hen een uitdaging, omdat ze in de herfst bloemknoppen zetten. Hoewel ze winterhard zijn in de zones 4 en 5, zijn de knoppen gevoelig voor schade door een vroege vorst in de herfst, een late vorst in het voorjaar of te koude temperaturen in de winter. Dit, samen met het voortijdig snoeien kan leiden tot een inconsistente bloei of helemaal geen bloei.

Eikenbladhortensia’s (H. quercifolia)

U kunt uitzonderlijke herfstkleuren verwachten van ‘Snow Queen’, ‘Snow Flake’ en ‘Alice’.


Grootbladige hortensia’s (H. macrophylla)

Wij houden van ‘Heel de zomer mooi in bloei’ (Mophead), dat overvloedige, donkerblauwe bloemen heeft, die meer roze worden in gronden met een bijna neutrale pH-waarde.
Als de knoppen in de winter dood zijn, zal de plant in het voorjaar nieuwe bloemknoppen vormen en nog steeds bloeien.

Nikko Blue’ (Mophead) is krachtig, met grote, ronde, blauwe, grote bloemen.

Blue Wave’ (Lacecap) geeft rijkelijk blauwe tot paarse of lilablauwe tot roze bloemen.

Color Fantasy’ (Mophead) heeft roodachtige of dieppaarse bloemen en glanzend,

Feiten over hortensia’s

De naam hortensia is afgeleid van de Griekse woorden hydor, water en angeion, wat water en angeion betekent, en verwijst naar de zaaddozen van de plant, die eruit zien als kleine waterkruiken.

In de taal van de bloemen staan hortensia’s symbool voor dankbaarheid voor het feit dat ze begrepen worden, of voor frigiditeit en harteloosheid.

Sluit Menu