Lavendel snoeien

Hoe moet je Lavendel snoeien.

Goed snoeien betekent mooi bloeien…

Er is goed nieuws: lavendel is gemakkelijk te snoeien en als je het doet, dan ruik je de rest van de dag de aromatische oliën.

Wanneer moet u lavendel snoeien?

De beste tijd om lavendel te snoeien is na de bloei.
Alle lavendel bloeien op de stengels die in het lopende jaar zijn gegroeid.
Dit betekent dat er in het vroege of midden voorjaar gesnoeid kan worden zonder dat dit ten koste gaat van de bloei van het huidige jaar.
Snoeien in het voorjaar kan de bloei vertragen – wat natuurlijk uw voorkeur kan hebben – en is een goed moment om slechte, winterdode delen te verwijderen en de groei te verkorten tot de dikke, krachtige toppen. Snoeien in de nazomer of vroege herfst bevordert een goede luchtcirculatie, die de plant beschermt tegen rotten.
Als u de tijd heeft, is twee keer per jaar snoeien ideaal.

Hoe u alle lavendelplanten kunt snoeien.

Wanneer het tijd is om uw lavendel te snoeien, ongeacht de variëteit, kunt u de snoei aanpassen aan de leeftijd van de plant:

Jonge planten

Begin met het snoeien van uw lavendelplanten als ze nog jong zijn. Je begint met het knijpen van de uiteinden van de nieuwe groei. Wanneer de plant en haar groei erg jong zijn, zal ze krachtig reageren met dichte vertakkingen die helpen om een goede vorm en veel bloeiende groei te krijgen om later mee te werken.
Als u langer wacht met het snoeien laat de plant een oudere, zelfs uiteindelijk houtachtige groei vorm zien die minder goed reageert op snoeien.

Gevestigde planten

Snoei gevestigde planten zwaar en snoei minstens een derde van de planten terug. Lavendel in de volle zon zal naar verwachting elk jaar sterker groeien. (U kunt ook van deze gelegenheid gebruik maken om uw planten te vormen tot de groene heuvels die de kenmerkende vorm van lavendel hebben).
Met uw handsnoeier of snoeischaar, streven we ernaar om alle scheuten voor ten minste een derde terug te snoeien. Scharen zijn minder nauwkeurig dan handsnoeiers, maar besparen veel tijd voor een lavendelhaag.

Oudere planten

Snoei zwaarder op oudere planten, maar snijd niet tot bladloos hout. Je kunt oudere planten niet verjongen door ze in oud hout te knippen, maar je kunt ze wel proberen te verjongen door ze te snoeien op punten net boven het hout. Een goede vuistregel is om tot de derde knoop boven het houtachtige gedeelte te tellen en dan net boven het hout te knippen. Als je geluk hebt, worden alle drie de knooppunten en enkele verborgen knooppunten die in het hout begraven liggen, wakker en groeien ze uit.

Snoeien van uw bijzondere soort lavendel

Terwijl de standaardverzorging elke variëteit lavendel op weg helpt naar een gezond en lang leven, zal het identificeren van uw specifieke lavendelsoort en het snoeien naar dat type lavendel helpen om u nog meer rendement uit uw inspanningen te halen.
Er zijn drie veel voorkomende soorten lavendel:

Lavandula angustifolia
Engelse lavendel zoals het algemeen bekend is.
Er zijn veel verschillende soorten, waarvan de bekendste Hidcote en Munstead zijn.
Deze “echte lavendel” heeft enkele, bladloze stengels en compacte bloesempieken.
Het is over het algemeen laag groeiend en heeft een compacte gewelfde vorm. Engelse lavendel bloeit in het late voorjaar tot het begin van de zomer dus als hij net na de eerste bloei licht gesnoeid wordt, zal hij waarschijnlijk in de late zomer weer bloeien.
Na deze tweede bloei zal een volledige snoei in eind augustus de plant voorbereiden op de winter en in het voorjaar meer bloei stimuleren.

Lavandin x intermedia
Een hybride Engelse en spike lavendel, heeft ook veel variëteiten; de meest voorkomende zijn Grosso, Provence en Giant Hidcote.
De stengels van lavandines zijn vertakt en langer dan die van Engelse lavendel en bloempluimen zijn ook langer en ze hebben een sierlijke spits toelopende bloempluimen.
Hoewel lavandines ook in vorm zijn, zijn deze planten meestal groter, en de lange stengels hebben de neiging om zich vanuit het centrum uit te waaieren.
Lavandins bloeien later, halverwege tot laat in de zomer, dus een volledige snoeibeurt na het lange bloeiseizoen zal de plant voorbereiden op de winter.
Vanwege de lange stengels moet je misschien tot de helft van de plant snoeien, maar wees extra voorzichtig om het houtachtige deel van de plant niet te snoeien.

Lavandula stoecha’s
Ook wel Spaanse of Franse lavendel genoemd, is de minst winterharde van de lavendel, en bloeit het vroegst in het voorjaar.
Spaanse lavendel heeft een korte, volle bloeipiek met open “bloemblaadjes” aan de bovenkant, waardoor hij zich onderscheidt van andere soorten.
Vanwege zijn relatieve kwetsbaarheid, snoei deze lavendel lichtjes – nooit te dicht bij de basis – net na de eerste bloei, en snoei hem daarna licht uit met een zachte kop en vorm voor de rest van het seizoen.
Een iets krachtigere snoei kan eind augustus worden gedaan om de plant voor te bereiden op de winter en een vollere plant in het voorjaar te stimuleren.

Wat is een Lavendel voor soort bloem.

Het is een winterharde plant ideaal voor droge zonnige plekken en is één van de langst bloeiende lavendel (genaamd Lavandula)
Deze zou een plaats moeten verdienen in de meeste zonnige tuinen, zelfs als deze niet zo’n heerlijke geur had.

Lavendel is een half-struik, sub-struik, een plant die eruit ziet als een vaste plant omdat de meeste van haar groei zacht en groen is, maar de oudere basis stengels zal wenden tot hout.
Diep in het midden van de gefaseerde half heester, probeert de lavendelplant zich om te vormen tot hout.
Een van de doelstellingen van het snoeien van lavendel is om die transformatie te vertragen, om een paar verschillende redenen:

– Lavendelhout is erg zwak en gevoelig voor splijten door sneeuw, ijs en waterrot.
– In tegenstelling tot veel echte struiken en bomen, verjongt lavendelhout dat zich heeft gevormd meestal niet.
– Oud hout zal stoppen met het produceren van nieuwe scheuten wat het algemene uiterlijk van de plant kan aantasten.

Door elk jaar zwaar te snoeien zal de vorming van hout worden vertraagd en zal de vitaliteit en levensduur van uw plant worden verlengd.

Pas wel op voor houtachtige groei
Uw belangrijkste doel bij het snoeien van lavendel is om het voor te bereiden op de winter.
Dit doe je door de grootte, het gewicht en de dichtheid te verminderen. Dit is een goede reden om in de herfst te snoeien, net voor de vorst en winter.

Zoals bij zoveel planten is het grootste risico bij het snoeien van lavendel om het gewoon te proberen.
Niet snoeien laat een plant groot en houtachtig worden en vormt hoekjes die water opsluiten wat verschillende gevaren met zich meebrengt zoals:

– Midden in de zomer zorgt opgesloten water voor verrotting van de zwakke stengels en het hout van lavendel.
– Zo zorgt de late herfst voor ingesloten water door een vroege vorst, waardoor het groeiseizoen voortijdig wordt onderbroken.
– In de winter kan ingesloten water bevriezen, waardoor houtachtige delen gemakkelijk kunnen splitsen. Een dichte plant of een plant met uitgestrekt hout is bijzonder kwetsbaar voor sneeuwbelasting, die de planten kan vervormen of zelfs breken.

Sluit Menu