Snoeien olijfboom

Snoeien olijfboom

Na een radicale ingreep met een kettingzaag moet u routine of onderhoud snoei uitvoeren. Dit begint met het nauwkeurig observeren van de boom op het moment dat deze wordt geplukt.
Je kunt zien dat de vrucht wordt gedragen op de hangende en zijtakken en niet op de verticale takken. U zult ook zien dat een deel van de hangende takken die in vroegere jaren vruchten droegen, uitgeput en zwak zijn geworden.

Aan de hand van uw waarnemingen op het pluktijdstip moet u in staat zijn om drie soorten groei op de olijfboom te onderscheiden.
Er zijn de sterke verticale scheuten die zelden een enkele olijf produceren. Er zijn krachtige zij scheuten die vruchtbaar zijn en er zijn hangende scheuten.
De hangende scheuten dragen veel fruit, maar een zorgvuldiger onderzoek toont aan dat sommige scheuten moe en onproductief worden.

Stap voor stap

Doe eerst wat wij noemen een “schoonmaak” van de boom.
Verwijder alle scheuten rond de basis van de stam die zijn uitgegroeid uit het midden.
Nu start je het harde gedeelte waar meer vaardigheid en oordeelsvermogen voor nodig is.
Je doel is om een enkele schot op de top van elke takken laten staan.

Dat zijn er drie of vier op ideale bomen of meer in de verwaarloosde boom die je probeert weer in vorm te krijgen.
Alle andere verticale delen moeten worden verwijderd.
Het probleem is om de verticalen te onderscheiden. Men heeft ervaring nodig. Sommige gaan recht omhoog. Dat is duidelijk en eenvoudig. Anderen gaan er op 45 graden uit.
Dit zijn zijtakken die zich onder het gewicht van de olijven buigen en een overvloed aan gewassen opleveren.
Tussendoor zijn er allerlei invalshoeken die je moet afwegen of je ze moet weghalen of niet.

Na het verwijderen van de verticale delen, die meestal rond de top van de boom zitten, moet je de verzwakte takken verdunnen.
Deze zullen naar de binnenkant van de boom zijn en het is vaak beter om ze van binnenuit aan te pakken.
De groei van dit vruchtdragende hout is het spiegelbeeld van de opwaartse groei.

Terwijl de opwaartse groei werd gematigd tot een zigzagpad waaruit het vruchtdragende hout eerder naar boven groeit en het vruchtdragende hout naar beneden.
Door de laatste zigzag af te knippen laat je nieuwe zijscheuten boven het vermoeide hout vervangen.
Ook hier speelt het oordeel een belangrijke rol. Het dode hout aan de binnenkant is duidelijk gesnoeid.
De krachtige zijwanden aan de buitenzijde geven een overvloed aan vruchten.
Tussendoor moet u beslissen welke vruchten er als zwak moeten afgeven en welke het waard zijn om nog een seizoen te vertrekken.

Kunst of wetenschap?

De meeste boeken over snoeien van olijvenbomen zijn in het Engels beschrijven als een mysterie dat begraven ligt.
Er zijn uitzonderingen zoals Gucci, maar de meerderheid heeft de basis principes niet begrepen.
Boeken in het Italiaans (bijvoorbeeld Del Fabro) zijn praktischer en minder mystiek.

Een goede snoeischaar voor olijfbomen is vergelijkbaar met een kunstenaar waar talent en techniek samensmelt.
Het feit dat een groot kunstenaar een slechte leraar kan zijn, mag niet verhullen dat het een techniek is die je kunt leren.
Hetzelfde geldt voor olijven. De technieken kunnen geleerd worden (de meester snoeier is misschien niet de beste leraar) en er kan redelijk bekwaam werk worden verricht.

Waarom snoeien?

De meeste lezers zullen slechts een paar bomen of misschien een klein bosje hebben en zullen hun olijven met de hand plukken of eenvoudige handmachines gebruiken om het werk te versnellen. In beide gevallen is een goede dichtheid van het fruit aan elke tak vereist om productief te kunnen plukken.
Bij een ongesnoeide boom zullen de olijven in groepjes van één of twee over een struik verspreid liggen.

Zulke bomen zijn duur en frustrerend om te plukken.
Zelfs als u met uw eigen arbeid en de onbetaalde hulp van vrienden aan het plukken bent, is efficiënt plukken belangrijk.
Langzaam werken is zeer ontmoedigend.
Een belangrijk doel van snoeien is het produceren van dichte trossen die in grote bossen van de boom kunnen worden geplukt.

Het is onvermijdelijk dat er ladders nodig zullen zijn voor volwassen bomen, maar een goede snoeibeurt zal voorkomen dat de bomen te hoog en moeilijk te plukken worden.
In de begindagen van de Nieuw-Zeelandse olijvenindustrie, toen het snoeien nog rudimentair was, heeft een teler uiteindelijk de plaatselijke brandweer ingeschakeld om zijn hoge bomen te snoeien.

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar alle aspecten van de olijventeelt en de olieproductie.
Een van de belangrijke feiten die naar voren komen is dat de olijven in alle stadia van de olijventeelt, van de vruchtzetting tot de olieproductie, sterk zonlicht nodig hebben.
Olijfbloemen die diep in de schaduw staan, zullen niet in grote getale verwelken. De bloemen die dat wel doen, zullen geen goede hoeveelheden olie produceren.
Snoeien is dus noodzakelijk om de dichtheid van het loof te verminderen en het zonlicht in elk deel van de olijfboom te laten doordringen.
Door de dichtheid van het loof te verminderen vermindert men de neiging van de boom om op en neer te racen in een wanhopige zoektocht naar meer licht.

Afwisselend oogsten

Olijven zijn niet de enige boom die afwisselend zware en lichte gewassen produceert. Appels zijn ongeveer hetzelfde.
De appelboom produceert het ene jaar een grote oogst van kleine appels en het andere jaar een kleine oogst van grote appels.
De door de supermarkt gedreven vraag naar middelmatigheid in alles dwingt de appelkweker om de bomen onder controle te houden en een middelgrote oogst van middelgrote appels te produceren. Het mechanisme is vergelijkbaar bij olijven. 
De boom produceert een jaar lang een grote hoeveelheid vegetatieve groei en heeft weinig energie over om vruchtbare knoppen te vormen.

Het gewas is licht en het volgende jaar is er een overschot aan energie om een overvloedig gewas te produceren.
Snoeien helpt om de arme jaren te egaliseren. Onze ervaring is dat ongesnoeide bomen een grote oogst opleveren of juist helemaal niets.
Geen enkele olijf. Nu snoeien we elk jaar en de variatie is aanzienlijk verminderd, maar bij individuele bomen kan die variatie het ene jaar nog steeds verdubbelen ten opzichte van het andere jaar. Het grote probleem doet zich voor wanneer een klimatologische gebeurtenis zoals een strenge vorst alle bomen in de boomgaard in dezelfde fase brengt. 
Nu hebben de meeste van onze bomen zich losgemaakt van het alternatieve teeltpatroon dat hen door vorstschade wordt opgelegd. 
Vorig jaar werd een zeer slechte oogst in een deel van onze boomgaard gecompenseerd door een uitstekende oogst in een ander deel.

Boomvormen

Er zijn veel verschillende vormen voor olijfbomen, maar alle verschillende vormen kunnen worden vereenvoudigd tot twee.
De mono-conische en de poly-conische of om minder wiskundige taal te gebruiken – de kerstboom en de vaas of het wijnglas.
De kerstboom is een nieuw idee dat geen traditionele basis heeft. Het werd uitgevonden voor het mechanisch plukken met behulp van de schudbekers die voor het eerst in Californië werden ontwikkeld. Uit recenter wetenschappelijk onderzoek in Italië is gebleken dat de vorm van de kerstboom niet beter is dan de vaas voor mechanisch plukken.
De theorie was dat de kortere afstand tussen de hoofdstam en de vruchtdragende takken een grotere schudkracht zou overbrengen.
Uit experimenteel werk is gebleken dat er geen verschil is in plukefficiëntie. De kerstboom is moeilijker te beheren. Sommige telers zetten hun kerstbomen om in vazen.
De vaas in verschillende vormen is veruit  de meest populaire vorm en de meest praktische voor handmatig of semi-mechanisch plukken. Ik zou het aanraden aan telers met een paar bomen of een klein bosje te proberen

Er is een derde vorm die zelden voorkomt in de klassieke olijfboeken (Vallerini is een uitzondering) en dat is de herstelde gematteerde boom.
In Midden-Italië is alle groei van de olijfboom mat boven de grond met tussenpozen van ongeveer dertig jaar.
Dit is het moment waarop een bijzonder hevige Tramontana uit Siberië neerwaait.
Zuigelingen schieten van onder de grond en er worden er drie of vier geselecteerd voor  nieuwe stammen.
Ze vormen een ring van nieuwe stammen rond de stronk van de oude stam van de vorige wijnglas vormige boom.
Als de boom opnieuw gematteerd is, sterven deze meerdere stammen af en worden er weer uitlopers geselecteerd om nieuwe stammen te vormen.
Bij elke strenge vorst beweegt de ring van meerdere stammen steeds verder naar buiten, waardoor een grotere stomp in het midden overblijft.

Terug Snoeien

Stap tenslotte terug van de gesnoeide boom en bekijk het als geheel om de totale dichtheid te beoordelen.
De ideale boom bestaat uit drie of vier hoofdarmen die uit een stam van ongeveer 80 tot 120 cm boven de grond komen.

Van deze hoofdarmen zijn de zijtakken die het gewas dragen.
Aan de onderkant van de boom zijn de zijtakken oud en zijn geproduceerd door de jonge boom.
Deze zijn uit de armen gegroeid en zijn zigzaggend gegroeid, waarbij elk jaar de laagst en zwakst hangende takken worden afgeknipt.

Zij vormen de basis van de kegel (vandaar de naam poly-conisch) rond elke arm en vormen samen een rok rond de hele boom.
Als de laterale lang en spichtig zijn volgen deze het licht, wat aangeeft dat je het centrum niet voldoende hebt schoongemaakt om het licht te laten doordringen. Er moet strenger gesnoeid worden om de boom te openen voor meer licht.

Naarmate u elke hoofdstructuur omhoog beweegt, zijn de jongere laterale korter.
Het is onwaarschijnlijk dat ze elkaar in dit vroege stadium in de schaduw zullen stellen, maar de dichtheid is nog steeds belangrijk omdat zij de groei onder de boom in de schaduw stellen. Het is belangrijk om de bovenste delen van de boom open te houden zodat de onderste delen productief blijven, omdat ze veel gemakkelijker te plukken zijn.

Hoe weet je dat?

Als je de olijfboom snoeit tot hij open genoeg is verstoppen vogels zich.
De wetenschap vertelt je dat je snoeit tot deze een bladoppervlakte-index van drie of vier heeft.
De bladoppervlakte-index is de verhouding van de oppervlakte van de bladeren van de boom ten opzichte van de door de boom bedekte grond.

Het tellen van de bladeren zou nog langer duren dan het bestuderen van de vliegroutes van de vogels. Geen van beide indicatoren is een gemakkelijke vuistregel voor de onervaren snoeiers.
Ons advies is om andere bomen in uw omgeving te observeren en te kijken naar de symptomen van onder snoei.
Het is gemakkelijk dat je als beginner te hard snoeit, dus onder snoeien is de gebruikelijke fout van de beginner.

Laat er licht zijn

Licht is het overweldigende principe van het snoeien.
Door het licht in de boom te laten komen verbetert de fruitproductie. Door het licht binnen te laten, houdt u de boom ook onder controle.
Als de boom donker is en dichte takken heeft zullen deze op en neer groeien om meer licht te vinden.

Jonge bomen

De meeste kleine telers zullen één of twee jaar oude bomen kopen om hun boomgaard aan te leggen.
Deze zijn ongeveer een meter hoog, worden verkocht in een kleine pot en kosten ongeveer 5 euro per stuk.
Deze bomen moeten worden gevormd. Het is mogelijk om grotere bomen te kopen.
Bomen tot vijftig jaar oud zijn verkrijgbaar bij onze lokale kwekerij, maar ze kosten meer dan 500 euro.
Zelfs een paar jaar extra groei kan duur zijn. De prijs verdubbelt ongeveer elk extra jaar en bij elke nieuwe pot beurt.
Deze oudere bomen worden gevormd door de kweker.

Het snoeien van jonge bomen gebeurt volgens twee tegenstrijdige principes die met elkaar in evenwicht moeten zijn.
Het eerste principe is om de boom in de vorm te vormen die afgezien van vorstschade, zijn structuur voor het leven zal zijn.

De andere is om de jonge boom te laten groeien en energiereserves op te bouwen.
Een oude boom kan ongestraft gekapt en gehakt worden en zal met enorme kracht uit de energiereserves in de wortels en de stam terug geven.
Een jonge boom zal dat niet doen. Een vastberadenheid om de perfecte vorm te vormen door overmatig snoeien zal de jonge boom verzwakken en zijn groei een aantal jaren vertragen.
Het bereiken van de juiste balans maakt deel uit van het domein van de kunst en het talent dat de goede snoeier onderscheidt van de professional.

Renovatie van oude bomen

Als u een boomgaard met volwassen bomen hebt gekocht, is uw snoeiwerkzaamheden compleet anders.
Als je geluk hebt, heb je perfect gevormde bomen die goed verzorgd zijn en hoef je alleen maar door te gaan op hetzelfde pad.
Het kan ook dat de bomen verwaarloosd zijn en dat er wat corrigerende maatregelen nodig zijn.

Ik adviseer om voorzichtig te zijn als het gaat om het veranderen van de boom.
In plaats van de drie of vier armen die onder een mooie hoek van vijfenveertig graden uit de boom groeien, kunnen de oorspronkelijke armen in tweeën gesplitst zijn en daarna weer in tweeën gesplitst zijn.
In plaats van drie of vier worden deze dan al snel acht of meer.
Probeer ze terug te krijgen, maar niet allemaal tegelijk, anders blijft er niets meer over van je boom.

Een ander kenmerk van verwaarlozing van de olijfboom is een overmatige hoogte.
Hier moet je meedogenlozer in zijn. Overmatige hoogte zorgt voor te veel schaduw en de lagere delen van de boom zullen geen vruchten produceren.
U zult steeds langere ladders moeten gebruiken om de olijven te plukken die zich rond de top van de boom bevinden. 
De hoogte moet worden verminderd en de bovenste schaduw moet worden verwijderd om het onderste deel van de boom zijn productiviteit te laten herstellen.

Snoeien wordt door veel agronomen terecht beschouwd als de belangrijkste onderdeel in een boomgaard.
Door het snoeien past de teler de boom aan voor de specifieke klimatologische en bodemkundige omstandigheden van het gebied en verhoogt hij de productiviteit van de boomgaard.
De belangrijkste doelstellingen van het snoeien worden hieronder samengevat:

    Dit door de Boom de beste vorm te geven onder de specifieke bodem- en klimaatomstandigheden
    Vegetatie in evenwicht te brengen met de fruitopbrengst
    Om de niet dragende periode tot een minimum te beperken
    Verlenging van de productiviteit van de boomgaard
    Veroudering te vertragen

Er zijn drie hoofdtypen snoeien:

    Snoeien in het beginstadium van de groei van de boom
    Voor de vruchtzetting
    verjongings snoeiing

 

  1. Snoeien in het beginstadium van de groei van de boom

Het doel van deze snoeiwijze is om in de eerste jaren na het planten een boomvorm te ontwikkelen die alle onderdelen (sproeien, grondbewerking, irrigatie, oogsten, enz.)
Dit vergemakkelijkt en die de boom in staat stelt om optimaal gebruik te maken van het zonlicht en de regenval die in het teeltgebied plaatsvindt.

De meest voorkomende vorm van de olijfboom is de “bekervormige” boom of “vrije kop”.
Om deze vorm te geven, worden de nieuw aangeplante eenjarige bomen op een hoogte van ongeveer 60-80 cm boven de grond gekapt.

Het belangrijkste doel is om 2-4 zijtakken te dwingen zich rond de as van de boom te ontwikkelen, op een afstand van 30-40 cm van elkaar en op een hoogte van ongeveer 40 (de eerste) tot 80 cm van de grond.
Deze takken zouden in de toekomst de hoofdtakken (primaire takken) van de boom moeten worden. Aan deze takken zullen nieuwe zijscheuten worden gestimuleerd door de oude takken op een lengte van ongeveer 50 cm te knippen, waardoor de zogenaamde overheersing verdwijnt en de onderste knoppen ontkiemen.

Er zijn ook veel andere boomvormen die over de hele wereld worden gebruikt.

    Twee-taksvorm, die in Andalusië, Spanje, gebruikelijk is voor tafel olijven variëteiten.
    Kandelaarvorm die in Tunesië wordt gebruikt.
    Dubbele of drievoudige boomstamvorm die in Sevilla wordt gebruikt.
    Multi-conische vorm, waarbij elke tak de vorm van een kegel heeft, komt in sommige regio’s van Italië voor.
    Bolvormige bekervorm is te zien in Frankrijk, Italië en Griekenland.
    Bolvorm, die niet zo vaak voorkomt omdat hij niet voldoende licht geeft aan de hele boom.
    Korte cilindrische vorm.
    Niet-stammige vorm die in Tunesië te zien is.
    Vrije handvorm. Deze vorm geeft enige moeilijkheden en wordt niet veel gebruikt, althans niet voor olijfolie.

  1. Snoeien voor de vruchtzetting

Olijfbomen produceren fruit op de takken van het voorgaande jaar.
Dit betekent dat we elk jaar moeten zorgen voor voldoende vegetatieve groei om elk jaar vruchten te krijgen.
Zeer krachtige scheuten zijn niet productief, want ze zitten meestal vol met vegetatieve knoppen.
Het doel van het snoeien is dus het opwekken van takken die vruchten zullen dragen door ze aan het licht bloot te stellen en een krachtige en actieve vruchtzone in stand te houden.

De olijfboom produceert vooral aan de rand en de bovenkant van het bladerdak vruchten.
Dit komt omdat de delen van de boom volledig aan de zon zijn blootgesteld en vruchtbaar worden.
Op basis hiervan en de hierboven geanalyseerde doelstellingen moet bij het snoeien de vruchten geplukt kunnen worden.
Elk deel kan verwijderd worden dat de andere jongere delen van de boom in de schaduw zet.
Op deze manier kan de tak niet worden weggeleid van de centrale as van de boom.

Bij het afsnijden van een dikke tak moeten we er goed op letten dat we de bast van de resterende tak niet scheuren.
Dit wordt gedaan door in totaal drie sneden te maken.
De eerste snede kan gemaakt worden vanaf de onderkant van de tak naar het midden van de tak, enkele centimeters van het punt waar we de tak willen knippen.

De tweede snede wordt enkele centimeters verwijderd van de eerste snede en meestal vóór de voltooiing van deze snede; door het gewicht van de tak zal deze vallen en de bast van de resterende tak scheuren tot het punt waar de eerste snede is gemaakt.
Vervolgens kunnen we het kleine restant gemakkelijk afsnijden tot het gewenste punt.

  1. Verjongings snoeien

Het belangrijkste kenmerk van de olijfboom is zijn lange levensduur, die het gevolg is van het feit dat hij in staat is nieuwe scheuten te produceren uit bijna alle delen van het hout. Hierdoor is het mogelijk om verouderde of door vorst of brand beschadigde bomen te renoveren.

Deze vorm van snoeien bestaat uit het kappen van de boom aan de hoofdtakken of zelfs aan de stam.
De belangrijkste praktijk is echter om in de komende maanden terug te keren en de scheuten, die voor ons geen nut hebben met de hand te verwijderen (als ze nog jong zijn).
We moeten niet wachten tot het volgende jaar om de boom de vorm te geven die we wensen (snoeien om de boom vorm te geven), want we zouden zeer waarschijnlijk bijna een heel jaar verspild hebben voor het begin van de fruitproductie.
De nieuwe boom komt na 3-5 jaar in de vruchtperiode, afhankelijk van de gebruikte culturele praktijken.

Na het snoeien of knippen is het raadzaam om de wonden te bedekken met wond afdichtingspasta en de bomen te besproeien met een koperen fungicide, om te voorkomen dat de boom een bacterie- of schimmelinfectie ontwikkelt.

Het snoeien van de olijfbomen kan plaatsvinden in de periode tussen de herfst en de winter.
Dit is meestal uitgevoerd na de oogst, maar we moeten wachten tot de periode van zware regenval en vorst is verstreken om infecties te voorkomen.
We moeten nooit snoeien op een regenachtige dag, want dit zal waarschijnlijk verspreiden bacteriën op de snijvlakken of de interne wonden onzichtbaar voor het blote oog, wat resulteert in bacteriële ziektes van de levende boom (voor die soorten die gevoelig zijn voor bacteriële ziektes).

Irrigatie en onkruidbestrijding

Irrigatie en onkruidbestrijding van in tuinen geteelde olijven is meestal eenvoudig en er is niets bijzonders om op te merken. 
De kritieke fasen voor de waterstress in de olijfboom zijn echter vooral de perioden vóór en na de bloei (tijdens de vruchtzetting), wanneer de droogte kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de bloei en dus van de vruchtzetting, wat leidt tot een lage productie.

Geef een reactie

Sluit Menu